Bygging og graving i forurenset grunn
Generelt om tjenesten
Tema
- Bolig og eiendom- Natur og miljø
Beskrivelse
Skal du igangsette bygge- og gravearbeider på en eiendom der det er grunn til å tro at grunnen er forurenset, har du plikt til å sørge for å få klarlagt omfanget av en eventuell forurensning. Du må leie inn en konsulent med ekspertise på grunnforurensning til å foreta undersøkelser. Der det finnes slik forurensning, skal det lages en egen tiltaksplan som redegjør for hvordan spredning av forurensning skal unngås og hvordan det skal sikres at grunnen har nødvendig miljøkvalitet etter at tiltaket er gjennomført.
Målgruppe
Grunneier eller utbygger (tiltakshaver)
Kriterier/vilkår
Det kan være grunn til å tro at grunnen er forurenset
- i områder der det tidligere har vært forurensende industrivirksomhet
- i områder som har fungert som deponier
- på branntomter
- i områder som ligger inntil forurensningsområder
- eiendommer hvor det tidligere har blitt revet eller rehabilitert bygg.
I byer må en ofte regne med at det er forurensning i grunnen på grunn av stor ombruk både av arealer og jordmasser.
Eksempler på områder hvor grunnen kan være forurenset her i Tana er: * steder hvor det tidligere har vært bensinstasjoner * områder hvor det tidligere har vært verksted eller annen industrivirksomhet * nedlagte avfallsdeponier (kommunens, annen offentlig virksomhet eller private)
Brosjyrer, dokumenter, kart og lignende
Eiendommer med forurenset grunn. Sjekk din eiendom
Forureina grunn i byggje- og gravesaker
Se forurensningsforskriften Kapittel 2 Opprydding i forurenset grunn ved bygge- og gravearbeider og Vedlegg 1 Normverdier.
Se spesielt § 2-6 i forurensningsforskriften om kravene til tiltaksplan.
Lover
ForvaltningslovenForskrifter
ForurensningsforskriftenVeiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten
Tiltaksplanen sendes kommunen sammen med søknad etter plan- og bygningsloven der slik søknad er nødvendig.
Saksbehandling
Tiltaksplanen skal godkjennes av kommunen. Kommunen kan bestemme at du skal varsle naboer og eventuelle andre berørte om det planlagte terrenginngrepet. Etter at tiltakene er gjennomført skal en sluttrapport leveres til kommunen. Når rapporten er behandlet og godkjent vil kommunen registrere eiendommen i databasen grunnforurensning.
Kommunens behandling av tiltaksplanen skal så langt det er mulig samordnes med behandlingen av saken etter plan- og bygningsloven.
Saksbehandlingstid
Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.
Klagemulighet
Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Kontaktavdeling
Avdeling: | Utviklingsavdelingen |
Postadresse: | Rådhusveien 24 9845 TANA |
Besøksadresse: | Rådhusveien 24 9845 TANA |
- Oppdatert:
- 2022-02-23 09:00
- Gyldig fra
- 2019-02-22
- Gyldig til
- 2023-12-14